Descriere Detaliata Traseul Piatra Neamt – Baltatesti – Tg Neamt

In judetul Neamt gasim inestimabile valori materiale si spirituale care fac parte din patrimoniul national si care au marcat istoria tarii noastre, ramanand in costiinta oamenilor. Plecand din Piatra Neamt, un frumos orasel de munte si plin de viata, pana in orasul Targul Neamt ai ocazia sa descoperi numeroase muzee, case memoriale, manastiri si biserici pline de istorie si traditii care te asteapta sa le vizitezi.

Alaturi de ele vei gasi pensiuni si vile construite in stil traditional, deosebit de frumoase care te invita la popas inainte de a pleca sa cunosti aceste locuri minunate.

Complexul Turistic si de Agrement Piatra Neamt – Complexul Turistic si de Agrement “Peste Vale” situat la poalele muntelui Cernegura, pe malul drept al Bistritei pune la dispozitia turistilor toate facilitatile necesare pentru recreere si odihna: terenuri de sport, locuri de joaca pentru copii, bazine de inot, plaja amenajata si camping, sezlonguri si gratare, etc.

Manastirea Almas este situata pe valea paraului Almas din comuna Garcina, intr-o poiana de la piciorul unui deal impadurit, la aproximativ 12 km nord-vest de orasul Piatra Neamt si la o altitudine de 510 m. Asezamantul monahal de la Almas isi are originile intr-o veche obste calugareasca din secolul al XV-lea condusa de sihastrul Vasile Almas, originar din Tara Hategului. Arhitectura bisericii este deosebita: construita in forma de cruce, biserica are trei turle asezate pe axa est-vest, iar cea din mijloc este mai inalta.

Manastirea Horaita –  Biserica de la Horaita este unica din punct de vedere architectural. Prezinta elemente din arhitectura romano-bizantina dar si influente rusesti surprinse in numarul si configuratia celor 8 turle. Catapeteasma de la Manastirea Horaita care a fost lucrata la Viena este unicat in tara, probabil si in lume, datorita asezarii amvonului deasupra usilor imparatesti dar si dispunerii neconforme cu traditia ortodoxa a doua registre: Registrul Sfintilor Apostoli si Registrul profetilor Vechiului Testament. Sculptura releva ultima supravietuire a stilului baroc din tara si are in structura ei trei tipuri de lemn: tei, par si tuia.

Lacul Cuejdel – Asezat in linistea codrilor de brad intr-un peisaj salbatic, sub aspectul unei paduri inecate, Lacul Cuejdel se intinde pe o suprafata de 2,2 ha cu o lungime de 1 km si o adancime maxim de 16 m. Frumusetea deosebita peisagistica, caracteristicile geomorfologice, limnologice si biodiversitatea specifica a lacului atesta unicitatea si importanta acestuia. Toate acestea, reprezinta argumentele care au stat in anul 2004,  la baza declararii Lacului Cuejdel ca rezervatie naturala, fapt ce permite o protectie speciala a zonei.

Statiunea Baltatesti este situata la 34 km de municipiul Piatra Neamt si la 11 km de orasul Targu Neamt, pe DN 15 C in centrul comunei Baltatesti. Aflata intr-un cadru natural deosebit cu un climat moderat, statiunea dispune de izvoare de ape minerale cu un continut ridicat in saruri si  importante calitati terapeutice. In prezent, Statiunea Baltatesti dispune de 4 hoteluri si are o capacitate de 500 de locuri. Baza de tratament de la Baltatesti cuprinde 75 de cabinete unde se desfasoara servicii medicale balneofizioterapeutice si de recuperare medicala.

Manastirea Varatec – este situata in comuna Agapia, la 12 km nord-vest de orasul Targu Neamt si la 40 km de orasul Piatra Neamt, intr-o mica depresiune de la poalele Muntilor Stanisoara, adapostita de culmea Dealul Mare, la o altitudine care nu depaseste 460 m. Arhitectura bisericii manastirii Varatec imbina elementele traditionale ale stilului moldovenesc din secolele XV-XVI cu influente straine din secolele XVII-XIX. Ansamblul monahal de la Varatec mai cuprinde Biserica “Sfântul Ioan Botezatorul” – secolul XIX, lânga care se gaseste mormântul lui Veronica Micle si Biserica “Schimbarea la Fata” – secolul XIX.

Manastirea Agapia – Asezata pe valea paraului Agapia – Topolita, la poalele culmii Magura, langa Manastirea Varatec, Manastirea Agapia este singura asezare monahala din tara care poarta numele de “dragoste crestina”, provenind din grecescul “agapis”. Pictata de catre Nicolae Grigorescu in anul 1858, manastirea Agapia devine o veritabila bijuterie arhitecturala care imbina caracteristici ale stilului bizantin cu stilul neoclassic si cu arta romaneasca. La Manastirea Agapia gasim o impresionanta colectie muzeala de arta medievala si religioasa dar si o biblioteca ce cuprinde carti si manuscrise vechi. Totodata, in satul manastiresc de la Agapia, se afla si Casa Memoriala Alexandru Vlahuta care se poate vizita.

Padurea de argint – “Padurea de argint” este o rezervatie de tip mixt, forestiera si peisagistica. Se intinde pe o suprafata de aproximativ 2,4 ha si este alcatuita dintr-un arboret de mesteacan. Padurea, in cea mai mare parte a ei, are arbori batrani cu varsta de peste 100 de ani, dar si arbori mai tineri de 20 pana la 50 de ani.

Codrii de arama – Rezervatia forestiera “Codrii de arama” se intinde pe o suprafata de 10,2 ha si  cuprinde in cea mai mare parte goruni seculari. Alaturi de acestia se mai gasesc aproximativ 300 specii de plante de o rara frumusete. Pe la asfintit, poti admira, sub lumina razelor de soare, “vazduhul tamaiet” descris de marele poet roman, Mihai Eminescu in Calin – file din poveste.

Muzeul Neculai Popa Tarpesti – Nascut la data de 13 august 1913, Neculai Popa este un artist desavarsit si un colectionar pasionat de arta populara autentica si de obiecte folclorice. Muzeul infiintat in anii saptezeci in gospodaria acestuia reprezinta astazi unul dintre cele mai frumoase si interesante muzee din Moldova. Muzeul este format dintr-o casa veche si un pavilion special construit care adapostesc peste 3000 de exponate, incepand de la ceramica Cucuteni si obiecte dacice si pana la obiecte populare de lemn, fier, bani, impletituri si straie din diferite perioade istorice apartinand mai multor popoare.

Casa memoriala Veronica Micle – Casa memoriala Veronica Micle a fost construita in anul 1834 de catre calugarii de la Manastirea Neamt si cumparata de mama scriitoarei in anul 1850. Veronica Micle in cursul vietii sale a venit deseori sa locuiasca in aceasta casa pe care a indragit-o foarte mult. Expozitia permanenta a muzeului este consacrata vietii si activitatii literare a muzei poetului nostru national, Mihai Eminescu, cu obiecte si documente care au apartinut acesteia. Intr-unul din interioarele casei este reamenajat locul unde Veronica Micle a scris o parte din poezii, maxime si epistole. La iesirea din muzeu, peste drum putem admira “Aleea plopilor fara sot”, prezenti in versurile de dragoste ale poetului Mihai Eminescu.

Obiectivele Turistice din zona Piatra Neamt

Expoziția "Curtea Domnească" (Turnul clopotniță, Beci I, Beci II) - Piatra-Neamț

Program de vizitare muzeu
Luni este închis.
10:00-18:00 (aprilie-septembrie)
9:00-17:00 (octombrie-martie)

Mai Mult

Muzeul de Artă Piatra Neamţ

Program de vizitare muzeu
Luni este închis.
10:00-18:00 (aprilie-septembrie)
9:00-17:00 (octombrie-martie)

Taxă de vizitare muzeu
Mai Mult

Traseu turistic pe Cernegura: hard enduro

Traseul turistic de pe muntele Cernegura pleaca din zona debarcaderului Bitca Doamnei si  trece pe linga Poiana Ciresului. De aici, poteca urca dealul La Pitigoi,

Mai Mult

Masivul Ceahlău

Limite geografice

Masivul Ceahlău este cel mai înalt dintre grupa

Mai Mult

Parcul Zoo -Parcul Cozla – Trei Caldari

Mai Mult

Teatrul Tineretului

Piesele de teatru jucate la Piatra Neamt isi au inceputurile inca din anul 1851 cand a avut loc un turneu a lui Matei Millo si s-au interpretat piesele nationale &ldquo

Mai Mult

Biserica Buna Vestire – Dărmănești

În cartierul Dărmăneşti, pe un platou care se întinde până-n şoseaua Piatra Neamţ-Tărgu-Neamţ, atrage atenţia prin profilul său masiv Biseri

Mai Mult

Dealul Cernegura

Dealurile Pietricica (530 m) Cozla (679 m) Cârloman (617 m) și Cernegura (852 m), străjuiesc orașul Piatra Neamț la est, nord, și respectiv

Mai Mult

Biserica “Adormirii Maicii Domnului”

“Din mila lui Dumnezeu, noi Ştefan Voievod al Ţării Moldovei, facem cunoscut cu această carte a noastră tuturor celor ce o vor vedea sau o vor auzi citin

Mai Mult

Dealul Pietricica

Dealurile Pietricica (530 m) Cozla (679 m) Cârloman (617 m) și Cernegura (852 m), străjuiesc orașul Piatra Neamț la est, nord, și respectiv

Mai Mult