Cicloturismul

🚴‍♂️Trasee de biciclete în Piatra-Neamț și împrejurimi

 

 
 
Culmile ce înconjoară orașul Piatra-Neamț și localitățile învecinate oferă numeroase variante pentru practicarea cicloturismului, atât pentru îndrăgostiții de natură și mișcare, pentru cei care caută aventura sau pentru cei care pur și simplu vor să descopere locuri noi.
🚦Pentru orientare se recomandă indicatoare sau marcaje rutiere, hărţi, GPS sau ajutorul unui ghid.

📞Contact: Andrei Nechifor: 0723 143 858
 
 
 
 
 

🚴‍♂️Cicloturism cultural

 

👁️‍🗨️Cicloturism cultural - pentru vizitarea unor localităţi, zone cu  monumente istorice şi de arhitectură, obiective arheologice, etnografice, muzee, mănăstiri.
 
➡️ Spre Mănăstirea Bistrița 
 
La majoritatea mănăstirilor din județul Neamț se poate ajunge și parcurgând trasee cu bicicleta prin zonele de munte și deal. Indiferent de gradul de dificultate și de durata, acestea traversează zone împădurite cu peisaje deosebite.
Un traseu usor si accesibil ce poate fi parcurs chiar și de copii este cel până la Mănăstirea Bistrița, cu plecare din Piatra-Neamț, trecând pe lângă Lacul Bâtca Doamnei  și  traversând satul Agârcia.
⏱️Durata este de 2-3 ore
 
 
➡️ Cetatea Dacică Petrodava și Agârcia 
 
Se pleacă de la Turnul lui Ștefan spre podul de la Căprioara, către ștrand. Traseul continuă spre Bâtca Doamnei, urcând spre Cetate. Se poate coborî apoi spre satul Agârcia, se face dreapta în dreptul bisericii și se continuă drumul spre Sarata urmând apoi strada Humăriei. Prin pădure se iese în satul Gârcina, după care prin Valea Viei se ajunge la punctul de start. 

Lungime: 25 km
Diferenta de nivel: 1000m
Dificultate medie
Asfalt 33%
Drum forestier: 50%
Drum prin padure: 17%
Durata: 3,5 ore
 

🚴‍♂️Cicloturism natural

👁️‍🗨️Cicloturism natural - de vizitare a unor zone valoroase din punct de vedere peisagistic sau arii naturale protejate.
 
➡️Spre Lacul Cuejdel
 
O drumeție până la Lacul Cuejdel poate fi o adevărată aventură, dar oferă călătorului o experiență unică. Este cel mai tânăr lac de baraj natural din țară, aflat în apropierea municipiului Piatra-Neamț, în zona împădurită a comunei Gârcina. Până la lac se poate ajunge pe jos, cu bicicleta sau cu o mașină de teren.
 
O variantă este cu plecare de la Turnul lui Ștefan, spre Valea Viei, Gârcina, Cuiejdiu, continuând pe drumul forestier până în dreptul zonei defrișate unde se face stânga. De acolo începe urcarea până în stânga Lacului Cuiejdel. 
 
Lungime: 45 km 
Diferenta de nivel: 1200m 
Dificultate medie 
Asfalt 5% 
Drum forestier: 75% 
Drum prin padure: 20% 
⏱️Durata: 5,5 ore
 
🌲O altă variantă de traseu cu bicicleta este Crăcăoani-Magazia-Cracăul-Negru-Lacul Cuejdel. Traseul are o lungime de 16 km și poate fi parcurs în două ore, recomandată fiind MTB.
 
 
 

🚴‍♂️🚴‍♀️Cicloturism sportiv

👁️‍🗨️Cicloturism sportiv - cu trasee dificile, diferenţe mari de nivel sau suprafeţe de rulaj accidentate, destinat iubitorilor de adrenalină și sport extrem.
 
Piatra-Neamț are unul dintre cele mai spectaculoase trasee de downhill din țară, pe Muntele Cozla: un traseu cu flow, foarte distractiv, prietenos cu amatorii, dar tehnic pe alocuri. Linia este gândită și adaptată în totalitate la condițiile naturale ale muntelui (diferență de nivel și tip de sol), traseul testând astfel rezistența și aptitudinile riderilor pe teren nisipos și temperaturi ridicate, factori ce măresc viteza de parcurgere a acestuia. 
 
 Lungime1.8km 
 Dificultate mediu-hard 
 Înclinație medie 27% 
 Diferență nivel 263m 
 Acces telegondolă 
 Start Platoul Cozla
 
➡️De la Curtea Domnească, pe Muntele Cozla 
 
Plecând de la Curtea Domnească, se urcă pe la Colibele Haiducilor și Gospodine, se ajunge sus pe platou la telegondola, se continuă pe pârtia de începători după care se înaintează pe marcaj de bandă albastră până la 3 Căldări. Se coboară apoi spre satul Oprișeni și la ieșirea din pădure se face stânga spre poteca de la marginea pădurii, ieșind în zona Colibelor Haiducilor. 
 
Lungime: 13 km 
Diferenta de nivel: 700m 
Dificultate medie 
Asfalt 5% 
Drum forestier: 35% 
Drum prin padure: 60% 
⏱️Durata: 2 ore